body & mind

Dansen in de hemel

By  | 

Zo eens in de zoveel tijd heb je een boek te pakken dat je niet meer loslaat. ‘Dansen in de hemel’ van Michael Pilarczyk is zo’n boek. Ik heb het deze zomer meegenomen op mijn vakantie naar Elba en in een ruk uitgelezen. Een heerlijk boek over liefde, geluk, succes, rijkdom en de vergankelijkheid hiervan. Het boek leest makkelijk weg en zet je aan het denken over de betekenis van het leven.

dansen in de hemel

Terwijl ik op het strand lag en uitkeek over de rotsen en de zee, had ik zelf ook de tijd, om eens rustig na te denken over wat nu echt belangrijk is in het leven..

Iedereen is op zoek naar geluk, iedereen wil gelukkig zijn, maar niemand weet wat dat is, gelukkig zijn. Je kunt het niet vastpakken, het is ongrijpbaar, al kun je het soms even vasthouden. Het is onzichtbaar, toch herkennen we het als het er is, en missen we het als het ontbreekt. Het is iets en niets. Iets als een gelukkig leven bestaat niet, het hoogste geluk in ons bestaan is een aaneenschakeling van enkele geluksmomenten.

fragment uit ‘Dansen in de hemel’

Waar ik ook door werd geraakt zijn de Latijnse woorden die gebruikt worden. De taal straalt eeuwenoude wijsheid uit. Is heel persoonlijk en niet door iedereen te lezen. De betekenis en het verhaal achter de tekst zijn voor jezelf.

Mish, ik heb iets gezien,’ zei ze. ‘Het voelde als een diepe slaap waarin ik wakker was. Eerst werd alles donker, heel donker, en in dat donker ontstond een klein gaatje waar heel fel licht doorheen scheen en in die bundel van licht ontstond een opening waar ik doorheen werd gezogen. Het was geen droom, ik was in een eindeloos bewustzijn, verbonden met Het Al. En in een stilte die al het geluid had weggezogen, hoorde ik iets wat mooier was dan de mooiste muziek. Zo vreemd maar zo vertrouwd. Ik vloog door een oneindige leegte en ik merkte ineens dat er een klein meisje bij me was. In een wit jurkje zweefde ze naast me en ze hield mijn hand vast. Ze sprak tot me zonder woorden, maar haar boodschap was kristalhelder. Amor Fati, gebaarde ze. Liefde voor het noodlot, het liefhebben van het onvermijdelijke.

fragment uit ‘Dansen in de hemel’

 

amor fati

Wat een prachtige woorden! Het zegt zoveel meer dan die paar letters. Soms raakt een tekst je zo diep dat je deze voor altijd bij je wilt dragen…

Het zal vast de combinatie zijn geweest van de zon en de rust. Een inspirerend boek en alle mooie mensen die ik heb mogen leren kennen, ieder met een eigen verhaal. Daar, op het prachtige eiland Elba, is het idee geboren om sieraden te maken met een quote in het Latijn. Het idee is ondertussen uitgewerkt en de eerste schetsen zijn af. Vanavond ga ik een begin maken. Een nieuw seizoen vol frisse energie. Ik heb er zo’n zin in!

 

Oeps, bijna vergeten 🙂 Bij Bol.com kun je het boek bestellen voor €19,95. Ik zou zeggen, gelijk doen! Je weet maar nooit waar het toe leidt…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *