body & mind

Yoga

By  | 

Al een tijdje doe ik aan yoga. En ik ben niet de enige, want yoga is hip! Heel hip! Iedereen zal zo zijn eigen redenen hebben om aan yoga te doen. Een sterker lichaam, meer flexibiliteit of een middel tegen bijvoorbeeld rug en nek klachten. Maar de meesten proberen er ook een stukje rust te vinden in ons drukke hectische bestaan. Bij yoga gaat het er niet om dat je de oefeningen heel mooi uitvoert, of strak in balans blijft staan. Yoga staat voor contact maken met jezelf, ademhalen en met aandacht zijn in het hier en nu.

Ik kan je vertellen dat dit niet zo makkelijk is als dat het lijkt. Vooral als je net met yoga bent begonnen is het lastig om je hoofd vrij te maken. Er zit nu eenmaal geen knopje in je hoofd die je even aan en uit kunt zetten. Je komt gehaast de yogales binnen rennen en gaat al lichtelijk gestressed op je mat zitten. Daarna werk je jezelf door de oefeningen heen. Je vergeet helemaal waar het bij yoga over gaat en hebt eigelijk een ‘gewone’ workout gehad. Daar is niks mis mee natuurlijk. Maar hé.. je wilde niet voor niks aan yoga beginnen toch?

Maak van yoga echt een moment voor jezelf. Zorg dat jij je op je gemak voelt en dat de ruimte prettig voelt. Of dit nu thuis is, op de sportschol of buiten in de natuur. Neem de tijd om gewoon even niets te doen en sta eens stil bij jezelf. In ons dagelijks leven doen wij dit veel te weinig. We zitten met onze gedachten te veel bij ons werk, onze zorgen, wat we moeten kopen en willen bereiken. Onze telefoon zorgt er altijd voor dat ons hoofd geen rust krijgt.

yoga2

Wat ik zelf heel fijn vind van yoga is dat je zo heerlijk ‘stil’ kunt zijn en dat houdingen en ademhaling één zijn. Je werkt je oefeningen af in een bepaalde flow en je voelt je daarna relaxed, soepel en fris in je hoofd. Ik zit gewoon lekker in mijn vel. Het kost wel wat oefening (eigelijk is het gewoon keihard werken..) om de houdingen goed uit te voeren en tegelijkertijd je ademhaling onder controle te houden. Maar als je dit onder de knie hebt zul je ervaren wat yoga voor jou doet. Probeer het in te passen in je dagelijkse routine. Het schijnt zelfs zo te zijn dat wanneer je langere tijd yoga beoefent, je zult merken dat je aan het veranderen bent. Je gewoontes veranderen, je levensstijl, je kijk op het leven en je maakt andere beslissingen. Dat klinkt goed toch?

 

Namasté

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *